Romana Engleza Maghiara
 


Transnistria
Harta Romania - Transnistria
Transnistria


Holocaustul reprezinta persecutia sistematica sprijinita de stat si anihilarea evreilor europeni de catre Germania nazista, precum si de catre aliatii si colaboratorii sai din perioada 1933-1945. Nu numai evreii au fost victime în aceasta perioada. Persecutii si arestari în masa au avut loc si împotriva altor grupuri etnice, ca Sinti si Rroma, împotriva persoanelor cu dizabilitati mentale, oponentilor politici, homosexualilor si altora. Un procent semnificativ al comunitatii evreiesti din România a fost distrus în perioada celui de-al doilea razboi mondial. Deportarea si uciderea sistematica au fost aplicate evreilor din Basarabia, Bucovina si judetul Dorohoi. Transnistria, partea din Ucraina ocupata aflata sub administratie româneasca, a fost folosita ca un imens spatiu pentru uciderea evreilor. Comisia concluzioneaza, împreuna cu marea majoritate a cercetatorilor de buna credinta ai acestui domeniu, ca autoritatile române poarta responabilitatea principala, atât pentru planificarea cât si pentru aplicarea Holocaustului. Aceasta include deportarea si exterminarea sistematica a majoritatii evreilor din Basarabia si Bucovina, precum si a unor evrei din alte zone ale României, în Transnistria; omorârea în masa a evreilor români si a celor locali în Transnistria; executiile masive ale evreilor din timpul pogromului de la Iasi; discriminarea si degradarea sistematica aplicata tuturor evreilor români în timpul administratiei antonesciene - inclusiv exproprierea bunurilor, concedierea de la locurile de munca, evacuarea fortata din zonele rurale si concentrarea în capitalele de judet si în lagare si utilizarea masiva a barbatilor de origine evreiasca drept mâna de lucru fortata sub aceeasi administratie. Evreii au fost supusi degradarii pentru simplul motiv ca erau evrei, au pierdut protectia statului si au devenit victimele lui. O parte a populatiei Rroma din România a fost de asemenea supusa deportarii si mortii în Transnistria. Detalii.  

Descriere:
1.
Transnistria. Transnistria a facut parte din Ukraina, intre Raul Dniester si Raul Bug, ocupata de Romania in Iunie 1941.
2. Evrei romani deportati din Dorohoi, asteapta sa fie trecuti din Volcineti Hotin, Basarabia peste raul Nistru in Transnistria.

Foto Credit:
USHMM, courtesy of Yad Vashem Photo Archives

Data:
Jul 1941 - Jun 1942

Locatie:
Volchinets / Volcineti Hotin - Ukraine [current]

Sursa: 1. YAD VASHEM PHOTO ARCHIVES and Comunitatea evreiasca din Romania

 
 
© Copyright 2005, JAHF, 515 Huguenot Ave, Staten Island, NY 10312 info@jahf.org